Студентське самоврядування. Суми - Чернівці

Прочитала статтю Марії Дзвінкої про вибори студректора в Сумському Національному Аграрному університеті. Я досі під враженнями. Не лише від виборів, але і коментарів до запису. 

gazeta.ua/blog/37251/vibori-studrektora-v-snau-maksimum-faktiv-minimum-emocij

Те, що вибори були нечесними, зрозуміло. Дивує інше. У Сумах уже не вперше відбувається щось подібне. Керувати студентами хочуть провладні кандидати. Постійна боротьба між політичними силами в самих університетах. А от в Чернівцях все тихо і спокійно. Або то просто я нічого не знаю. Принаймні, коли я навчалася в Сумах, усі студенти знали, що таке студентське самоврядування, хто такий студдекан, студректор і т.д. і навіщо це все потрібно. Чим займається студпарламент в ЧНУ уявлення не маю. У мене таке відчуття, що він є, бо так має бути. А от виконувати якісь функції, захищати права студентів — це вже не до них. Усе, що я побачила, це піар самих себе в усіх можливих ЗМІ без будь-якої на те причини. 

Сподіваюся, сумські студенти і далі боротимуться за свої права. А чернівецькі — нарешті колись зрозуміють, що студент — це не лише пари в університеті і дискотеки в «Егоїсті». Це таки реальна сила, яка може впливати на майбутнє як мінімум свого факультету, університету, країни. Інакше чому ж влада так хоче нас контролювати?

Щодо коментарів до статті Дзвінкої. Ще раз переконуюся, що не можна подобатися всім. Чим людина краща і займається корисними справами, тим більше в неї «доброжелатєлєй». 

3 коментарі

Святослав Вишинський
Ректор Чернівецького національного університету Степан Мельничук на виборах 2012 р. був довіреною особою кандидата в депутати Віталія Михайлішина (Партія регіонів).
Галина Маслак
Я цього не знала. Але суть не в тому. То ректор, а то студректор = голова студпарламенту. У Сумах загалом він має велику силу і вирішує питання з пропусками, з відрахуванням студентів і т.д. А в мене таке відчуття, що в ЧНУ студпарламент просто боїться ректора, деканів і т.п., тому просто не хоче вирішувати ті питання, які хоч трохи можуть не подобатися «людям вище».
Нерозказана Казка
Взагалі-то це справа профспілки — захищати права студентів, в парламенту ж роль дещо інша. Але погоджуюсь із тим, що мало що робиться. Хоча, насправді, в обидвох структурах в ЧНУ не так просто щось там робити, бо всюди є своя політика:) Хоча певне той, хто дійсно хоче, той робить, з тим чи без того…
Насправді дещо дійсно пробувалось робити (це як мій погляд збоку), але майже мінімум, тому що дійсно є страх або не бажання, або й те і інше…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте