Головне - не мовчати

Мій попередній пост h-maslak.vkursi.com/5726.html викликав надзвичайний ажіотаж. Сьогодні було багато дзвінків і розмов. На щастя, цей запис таки дав свої результати. Про проблеми почули і я сподіваюся, що скоро ці та інші будуть вирішені. З Поліною Пилипівною ми все з'ясували і як виявилося, до матраців вона не має ніякого відношення. Але оскільки така проблема дійсно була (і не лише в мене, а в багатьох студентів), будемо сподіватися, що такого надалі не повториться і студенти разом з адміністрацією знайдуть вихід з максимальною користю для обох сторін.

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича — досить відомий університет в Україні і навіть за кордоном. Коли я у 2011 році подавала документи на навчання, то звертала увагу лише на чудову будівлю. Прикро, що зсередини все не так гарно, як ззовні. Але якщо проблеми існують, то їх треба не замовчувати, а навпаки якомога швидше вирішувати. Саме це і забезпечить вищі рейтинги для університету і кращі відгуки самих студентів. На мою думку, адміністрація університету, люди, які займають вищі керівні посади, можуть вирішити більшість проблем. Але для цього потрібно як мінімум бажання і трохи людяності. Студенти проводять в гуртожитку приблизно 9 місяців, а то й більше. Тобто можна стверджувати, що це вже наш дім на 4-5 років. Тому цілком зрозуміле наше бажання створити собі комфортні умови для життя і навчання.

Студенти повинні говорити про проблеми відкрито. Можливо, варто провести якісь анонімні опитування, щоб зрозуміти, на що саме звернути увагу? Якщо нікуди не йти і лише тихо скаржитися сусідам, нічого не вирішиться. Можливо, ні в деканаті, ні в ректораті нічого не знають, тому роками незручності, образи і скарги залишаються. Якби адміністрація хоч щось про це знала, усе давно б виправили, правда ж?

14 коментарів

Михайло Шморгун
нас чекає свій 68 рік…
бо ми рівно на 50 років відстаєм від трендів)
Іще.
Галинко, ніж проводити опитування — навчи писати про свої проблеми своїх колєг і колєжанок. Це дієвіше. Середовище готове. пора боротися з системою, або ночувати без матраців)
Галина Маслак
Середовище не готове. Усі бояться, що їх за це покарають. Але ж ми просимо цілком нормальних речей.
Михайло Шморгун
Готове… Просто воно ще в собі не впевнене (як у другому семестрі другого курсу))) )…
Галина Маслак
Почитайте останні коментарі тут h-maslak.vkursi.com/5726.html#comment19069 Думаю, стане зрозуміло, як студенти готові за щось боротися.
Михайло Шморгун
Ну і шо? Мене тоже не любили, коли я говорив на біле, що воно біле… Від того, що хтось критикував я лиш зліше ставав і умивав їх. Коли за тобою правда — всьо вдається)
П.С.
Дойдуть руки, ми їм там ще «всем козью рожицу устроим»…
Володимир Антонюк
Це у мене одного два речення розірвали шаблон — «Студенти повинні говорити про проблеми відкрито. Можливо, варто провести якісь анонімні опитування»?
;). Звичайно, провести відкрите анонімне опитування і нехай майбутнє нашої країни, науки, культури (потрібне підкреслити) сміливо висловлять свою громадянську позицію. Гривень так за 50.
Галина Маслак
Запитайте студентів прямо і побачите, скільки прийде і скаже, що їх щось не влаштовує. Анонімні опитування — гарний початок. А от до чого тут коментар про 50 грн взагалі м розумію.
Володимир Антонюк
Галино, те що Ви особисто робите — то правильно і добре. І думаю, що Ви прекрасно розумієте про що я написав — мене дивує оця пасивність і боязливість переважної більшості студентів. Це що повна втрата самоповаги і людської гідності? Я швидше погоджуся з Захаром Подкідишевим — не подобається — виходьте, страйкуйте, боріться. Де чоловіки (в прямому значенні цього слова, а не за зовнішніми статевими ознаками)? А чому про 50 грн — бо за 50 грн продавали свої голоси і своє майбутнє деякі студенти національного університету. Майбутня інтілігєнція ;) і совість нації.
ЗІ. Повторюся — те, що Ви робите — то добре і правильно. І навіть мужньо. Я серйозно.
Галина Маслак
Дякую за гарні слова, але я ще нічого суттєвого не зробила. Було б добре, якби мої друзі і знайомі теж мені допомагали. А то всі тільки кажуть, що в мене буде багато проблем.
Володимир Антонюк
Та вже те що ти оце робиш вже хороший крок. Було б краще, якби оці «друзі» говорили про те, що «не бійся, ми тебе підтримаємо і не залишимо у будь-якій скрутній ситуації».
Богдан Когут
Будь яка подорож починається з першого кроку. Ви, Галинко, його зробили і вже побачили і відчули результат. Успіх, звичайно, окрилює, але вам потрібно готуватися до тотального розчарування у активності студентської спільноти, а правильніше, сірої, безініціативної і боягузливої. Не тіште себе надією, що деканат і ректорат не знає про побутові проблеми своїх студентів і тому не допомагає у їх вирішенні.Все вони прекрасно знають, але для чого їм це? Вони займаються своїми справами (бізнесом). У нас освіта, на мою думку, це великий бізнес проект(кидалово). І студенти це клієнти(лохи), яких розводять по повній. Якщо з наших вишів випускаються спеціалісти, то це всупереч, а не завдяки деканатам і ректоратам і міністерствам, табачникам і всякій іншій нечисті.
Галина Маслак
Дякую за таку підтримку, шановний. Я вже відчула на собі, що мої друзі і однокурсники вважають, що «буває ще гірше», тому не треба нічого робити, бо покарають і не поселять в гуртожиток більше.

«Не тіште себе надією, що деканат і ректорат не знає про побутові проблеми своїх студентів і тому не допомагає у їх вирішенні.Все вони прекрасно знають, але для чого їм це?» Богдане, фраза «Якби адміністрація хоч щось про це знала, усе давно б виправили, правда ж?» — це сарказм. Я сподівалася, що всі зрозуміють. Невже Ви правда думаєте, що я настільки наївна?
Богдан Когут
Я повністю підтримую вашу діяльність, і бажаю вам сили духу у цій боротьбі, нехай ваш ентузіазм і енергія щось змінити, запалювала інших студентів. Вибачте, що не вловив сарказму, але я, все одно, вважаю вас трохи наївною. Ми не демократична держава і совок до нас повернувся знову і цвіте буйним цвітом, тому демократичні методи боротьби з совком навряд чи дадуть результат.
Сергій Янушевський
Так в ректораті і не знають про побутові негаразди у гуртожитках, коли керівництво гуртожитків звітує, що все добре. (P.S. Деканати не мають відношення до гуртожитків, тільки поселення). Тому всі скарги, петиції та заяви пишемо на ім'я комендантів та в ректорат, так буде дієвіше, а в деканат можна так для інформації.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте