Екзотичні домашні улюбленці

Ми відповідальні за тих, кого приручили.
Антуан де Сент-Екзюпері


Вислів, відомий ще зі школи. З книги для дітей. Мабуть, кожен чув його хоча б раз в житті. Така банальність. На жаль, так мало людей його використовують на практиці...

Тема цього допису — черепахи в нашому житті. Моя рептилія живе в мене вже більше року (тобто, не зовсім у мене, бо в гуртожитку не можна тримати тварин). За цей час ми намагалися створити для неї всі комфортні умови, але, на жаль, не завжди була можливість і кошти. Друзі вважають мене досвідченим черепаховодом і часто питають, як правильно доглядати за їхнім домашнім улюбленцем. На жаль, ніколи не слухають моїх порад...

Хочете побачити мене в істериці? Скажіть, що у Вас, (Ваших друзів, знайомих, колег) черепаха живе на підлозі, під батареєю, на дивані… Ефект гарантовано.

Хочете дізнатися, що таке рахіт? Годуйте тваринку капустою. Набридло, що черепахи живуть так довго? Пустіть її під батарею і вона повільно помиратиме від  ниркової недостатності. Як тільки мені подарували Боні, я теж не знала, як за нею доглядати. По-перше, не можна було її в зоомагазині купувати. Чим більший попит — тим більша пропозиція. А перевозять їх в мішках, заклеюючи панцир скотчем для економії місця. По-друге, у зоомагазинах зовсім не знають, як правильно доглядати за тваринами. І покупцям надають невірну інформацію. Пару днів тому бачила червоновуху черепаху в магазині. Дуже маленький акваріум і всюди вода. У черепахи немає місця, щоб відпочити від плавання і подихати повітрям. Сухопутних черепах продають у коробку розміром як зошит. І вони живуть в таких умовах пару місяців, а то й років. Але я ж бажаю черепасі довгого і щасливого життя, тому намагалася дізнатися, як зробити все правильно.

Є чудовий сайт про рептилій, де повно цікавої корисної інформації. Головне — вміти читати. (До речі, коли я питаю в зоомагазинах, чи є в них вітаміни для рептилій, продавці завжди лякаються. Мабуть, думають, що в мене пітон чи крокодил у ванній. Тому краще одразу ж казати, яка саме рептилія.) Вконтакті теж є група, де герпетологи і просто любителі черепах безкоштовно і з радістю дають поради щодо утримання та лікування черепах. Хоча насправді вся інформація там давно є, але набагато ж легше запитати сорок п'ятий раз те ж саме, ніж один раз прочитати. Я читаю коментарі замість анекдотів. Найбільш поширені: «Як дресирувати черепах? Мені з черепахою нудно. Черепаха боляче кусається? А одній черепасі нудно самій? Черепахи можуть покидати панцир?» Ще часто чула від друзів, що з черепахами нудно, бо вони не говорять, не нявкають, з ними не пограєшся… Мабуть, мені пощастило більше, ніж іншим, але я практикую розмовляти з людьми. А якщо вже дуже треба, то можна і з черепахою. Ну і що, що вона мовчить? Кіт теж не завжди відповідає. Черепасі не потрібна компанія. Їй взагалі ніхто не потрібен. Вона інтроверт. Любить самотність і думки про Гегеля. Хоча гратися з нею таки можна. За лапку її дьоргати (легенько), гладити, годувати з рук.

Черепаха — не слон. Абсолютно не схожа. І їсть менше. Годувати дорослу черепаху треба раз в два дні. Вона може їсти і більше. Як і люди. Але ожирінням теж страждатиме. Черепаху не можна годувати приготованою людською їжею. Ви ж не годуєте рибок борщем?

Мати вдома черепаху — дорого. Не знаю, як з іншими тваринами (Боні у мене перша і єдина), але УФ лампа, інфрачервона лампа, вітаміни, Са, пресовані опилки, салат дорого коштують. Черепаха — екзотична тварина, тому треба декілька разів подумати, перш ніж прийняти рішення завести її вдома. Цим рептиліям не потрібний цілодобовий нагляд. Достатньо вчасно вмикати і вимикати лампи, годувати з вітамінами і купати раз на тиждень. Влітку ще й гуляти трохи на сонечку. За цей час можна познайомитися з сусідами, подихати свіжим повітрям і почати бігати. Досі вважаєте, що черепахи повільні? Можна поїхати з дому на пару днів і бути впевненим, що черепаха буде чемна і слухняна.

Так от. Якось друг казав, що не робить речей, яких не вміє. З цим можна посперечатися, адже як тоді навчитися? Але частково я з ним згодна. Не вмієте доглядати за тваринами — не заводьте їх. У мене квіти завжди в'януть. То я вже і не мучаю їх. Хай мама вирощує. Чомусь люди думають, що черепахам не потрібний догляд. Сміються, коли я кажу, що в Боні стрес чи що вона чхає. А от коли котик чи песик хворіє, то інша справа. Чомусь цих тваринок шкода, а рептилій ні. Будь-яка тваринка потребує любові і дбайливого ставлення.

У мене середньоазіатська сухопутна черепаха. Дівчинка (ми сподіваємося). Привітна і дружелюбна. Активна і грайлива. Боні сумує за мною, каже, щоб назад поверталася, вночі без мене не може заснути. Так любить мене. А ми її.

5 коментарів

Олексій Пономаренко
Мені всіх тваринок шкода. Людей, щоправда інколи не дуже)
В мене теж у гуртожитку тваринки жили, таракани… Але прийшли злобні тьоті із СЕС і потравили їх, всі майже померли і більше не повернулись, а ті що вижили померли від голоду, бо від Мівіни відмовлялись.
З тих пір в мене не було більше тваринок, бо це велика відповідальність.
Андрій Рибалко
Мабуть та подія із СЕС Вас дуже травмувала.
Олексій Пономаренко
Досі ночами прокидаюсь і плачу)
Галина Маслак
Мені теж тваринок шкода. Кожного разу, коли вбиваю таргана, плачу.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте