Для тих, хто хоче миру

Я дівчина, мені 20 років, я не вмію воювати і мені страшно. Я не знаю, як поводитися з міліцією, не зможу себе захистити в разі потреби і не зможу втекти. Я навіть консерву нормально відкрити не можу, що вже казати про якесь протистояння? Мені страшно за своїх друзів, страшно за знайомих і за тих людей, яких я навіть не знаю. Кожного разу я дуже боюся, коли читаю чи дивлюся новини. Кожного разу я молюся, щоб більше не було жертв. Я хочу миру. Я хочу, щоб усе це закінчилося. Але розумію, що миру не буде. Не зараз.
 
На мій погляд, я не роблю нічого радикального. Я взагалі нічого не роблю, хоча мала б. Але моя мама дуже хвилюється, коли я ходжу в Сумах на майдан, і телефонує мені 18 разів на день.
 
Мені страшно. Я хотіла підтримати хлопців, яких судили в Сумах, але не пішла. Бо після останніх подій мені страшно ходити вночі по місту самій. А суд був на 22.00, людей мало, а міліції багато.
 
Що такого «радикального» робили люди на Майдані в листопаді? За що їх так побили? Що «радикального» робили в грудні? Як тільки полетіли коктейлі Молотова, влада нарешті пішла на переговори. Хіба це не доказ того, що мирні способи не діють? У влади немає совісті. Хіба не зрозуміло, що їй плювати, що ви стоїте на морозі і співаєте?
 
Думаєте, квіти і розмальовані щити зроблять з «Беркуту» людей? Давайте, і далі годуйте їх. І далі кричіть: «Міліція з народом», — доки вас б’ють ті, які «з народом». Прочитала, що в неділю, 26 січня, дівчата годували ВВ в Сумській ОДА, а ті обіцяли їх захищати вночі. І тієї ж ночі ці ж самі люди побили дівчат, хлопців повезли у відділок… Питання: ви це серйозно? Справді вважаєте, що це допоможе? Що їм можна вірити?
 
Зараз усі на емоціях і хочуть помсти. Я не підтримую непродумані спонтанні дії активістів, які діють, як говориться в законах, злочинно, під впливом ситуації, натовпу і політиків. Від цього страждають вони самі. Владі плювати, силовиків поки що вистачає і такі проблеми легко вирішуються. А опозиційні сили не хочуть брати відповідальності за свої дії. Спочатку депутати кажуть: «Блокуємо ОДА!» Люди так і роблять. А наступного дня: «Людей побили і затримали. Яка прикрість! Банду геть! Завтра віче/мітинг/хода.» Чому я, людина, яка в політиці повний нуль, знала, що так і буде, а депутати не знали? Шкода, що депутатів не судять. Може, були б обережніші з гаслами.
 
Миру хочете? Засуджуєте «екстремістів?» Родичі хвилюються за людей, які лишилися в Чернівецькій ОДА під час штурму? Розумію. Бо це рідні. Але як бути з сім'ями, які постраждали від міліції, «Беркуту» і т.д.? Жити в цій країні ніколи не було безпечно. Смерть Ігоря Індила, Врадіївка… Або ви живете в іншій реальності, або за принципом «моя хата скраю».

Що ж, давайте залишимо Майдан і всі адмінбудівлі. Хай всі повернуться додому.  І пробачення попросять у «Беркуту», міліції і влади. І у відділок прийдуть сповідатися. А потім усіх «радикалів» хай б’ють, катують і саджають. Дівчат хай і далі викрадають з вокзалу, а поранених – з лікарень. Судити за каску на голові? Чому б ні? Нічого по місту в касці ходити! Хай і далі зникають люди, а трупи хай і далі знаходять в лісі. То ж не «наші», то «екстремісти». Нам таких не треба. Усі «мирні» люди зможуть і далі щасливо жити. Такого миру?

19 коментарів

Наталіна Губко
таке враження, що цей пост ніби як для мене осбисто назначається у звязку з тим, що я активно прошу зберагти мир, але то таке)))… А що дає захоплення ОДА? Конкретно? Хтось прийняв нові рішення чи вирішують протестувальники якісь питання? (Відповідати типу того, що ми їм показали, що де як — не приймаються, бо мітингувальники хіба показали рядовим працівникам… Влада і далі здійснює управління дистанційно, а якщо не здійснюватиме як того хочуть мітингувальники, то робота області буде паралізована конкретно. Наступне, чому ми так активно не відстоювали власні позиціїї на виборах минулихз, коли неявка виборців дотягувала до 40%, зате тепер залюбки?.. Співчуття всім родинам загиблих, поранених, скалічених… Але не можна перетворювати життя країни у криваву помсту, холодний розум і мирні переговори — єдиний шлях до раціональних рішень. Влада повинна йти на поступки, в мене великі сумніви, що вона на них йде чи піде тільки через те, що люди рубляться, все вирішуватиме фінресурс і ті ж холодні голови. Моя думка така, що жодна влада і розплата за радені мільйони не варті й одного людського життя…
Галина Маслак
На цей пост дуже вплинули твої записи на стіні ВК, а також останні публікації Вкурсі і коментарі до них. Ситуації з «захопленням» ОДА що в Сумах, що в Чернівцях, і трагічні, і комічні водночас…
Влада не піде на поступки, доки не «припече». Два місяці люди стояли на Майдані, а який результат? Що ж раніше на поступки не йшли? Я не така наївна, щоб вірити, що всі ці переговори заради людей, що вони розкаялися і тепер житимуть за заповідями Божими. Як тільки протистояння припиниться, постраждають люди. І необов'язково це мають бути знову суди. Є і інші методи. Тетяна Чорновіл на собі це відчула. І ніхто ніколи не знайде винних.
Останній раз відредаговано
Наталіна Губко
Тобто ви пропонуєте не припиняти протистояння, щоб ніхто не постраждав?.. Владі нічого припекти наші протистояння не можуть. А на даний момент ми намагаємося привести до влади ті самі обличчя які при владі були і нічого толкового теж не зробили.

П.С. Якщо Вам не подобається моя позиція, чи Ви її вважаєте неприпустимою чи помилковою, щодо збереження миру в країні, то можете це припинити відомим всім способом. натиснувши кнопки видалення.....(((шкода
Галина Маслак
«Якщо Вам не подобається моя позиція, чи Ви її вважаєте неприпустимою чи помилковою, щодо збереження миру в країні, то можете це припинити відомим всім способом. натиснувши кнопки видалення...»
Навіщо ж такі радикальні дії?) У Вас своя думка, у мене своя. Але це ніяк не вплине на моє ставлення до Вас як до людини. Я ж не Ваш викладач, що нам ділити?)
Ігор Гамаль
Ви помиляєтесь. Опозиція це тільки частина повсталих людей. Абсолютна більшість хоче скинути режим, а не «привести до влади» нинішню опозицію. Подивіться уважно на реакцію людей на промови Кличка, Яценюка і Тягнибока після їхніх переговорів з Януковичем.

Ніхто не довіряє опозиції. І якщо вони думають, що вони так легко потім узурпують владу, то вони сильно помиляються.
Галина Маслак
Опозиція і так це розуміє. Бо якби вони тоді погодилися на запропоновані посади, народ би з ними довго не церемонився.
Ігор Гамаль
Захоплення облдержадміністрацій у низці українських міст може бути гарним аргументом у переговорах зі владою, вважає директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук. В інтервʼю Радіо Свобода він зазначив, що такі дії місцевих жителів є наслідком небажання керівництва держави проводити реформи місцевого самоврядування та надмірної централізації влади.

– Таке просте захоплення адміністрацій показало, що всі міліцейські сили у Києві і області порожні. Люди побачили, що це можна зробити, а це серйозний тиск на владу. Мені здається, що це буде гарним аргументом у переговорах. Зараз є хитка рівновага між однією стороною і іншою. Сили перегнути на свій бік не вистачає ні в одних, ні в інших.

– Які наслідки може мати це захоплення?

– Правових ніяких. Це політичний жест, що, мовляв, послухайте і займіться переговорами. Люди роблять це з відчаю, тому що наше законодавство, Конституція і закони, не передбачають зараз, щоб обласні ради мали зараз інший виконавчий орган поза адміністрацією. З цієї точки зору, це, звичайно, незаконно. Але це реакція на ситуацію, яка є. Надмірна централізація влади за умов диктатури – це величезна небезпека для людей. Зрештою, це і небезпека для самої влади, яка це концентрує у своїх руках.
Радіо Свобода ©
Останній раз відредаговано
Святослав Вишинський
Ваше запитання наводить на правильну відповідь: протестувальники недозахопили ОДА. Основна проблема не в насильстві, а в недонасильстві. Ніхто не наносить остаточного і відкритого удару, який би завершив конфлікт логічною розв'язкою. Тільки не потрібно повторювати як мантру «Работать надо!» — більшість великих історичних досягнень і великих кроків уперед були наслідками переворотів. Тому що система не схильна реформуватись сама — гадаю, Ви це і самі прекрасно розумієте.

P.S. До речі, про яку «роботу області» йде мова? Що в Україні взагалі коли-небудь нормально працювало? Михайло Папієв в ефірі ТРК «Чернівці» багато говорив про зарплати і пенсії, але чомусь не згадав, чи на них узагалі можна жити і працювати. Про якусь медицину, але не про те, що без хабарів вона перетворюється на похоронну службу. Про роботу чесних правоохоронців та ін. казки. Це — не нормальний робочий процес, це — фарс, який триває при всіх владах уже більше 20 років.
Наталіна Губко
20 років, і знову пропонуєте тих самих висунути, а може краще на вогнище їх всіх разом взятих?))))
Галина Маслак
А хіба вогнище — це мир?
Наталіна Губко
та я просто зі Святом Святовими методами;) звісно насильство-ніколи не було виходом… хоча як для кого. Для беземоційних і бездушних, то як варіант…
Ігор Гамаль
і знову пропонуєте тих самих висунути
Хто пропонує? Де пропонує?

На сьогоднішній день Яценюк, Кличко і Тягнибок ведуть переговори з Януковичем від імені національно спротиву. Якщо завтра будуть вибори, то і будете робити свій власний вибір.
Наталіна Губко
а де свіжіші обличчя? Бо ці всі вже однаково набридли. Кхм… невже знову обиратимемо ...«из двух зол…
Ігор Гамаль
Я не знаю які обличчя будуть і хто буде висуватись. А ви вже знаєте?
Припускаю, що деякі активісти Майдану (які не є політиками зараз) будуть представлені в парламенті, принаймні хотілося б вірити.

Головне — чесні вибори і щоб влада поважала і боялась людей. Так, саме боялась, це важливо.
Святослав Вишинський
Ви приписуєте протестувальникам речі, які вони в більшості не поділяють. Опозицію потрібно люструвати так само, як і владу. В цілому ж є запит на треті-четверті-п'яті сили, формування яких є питанням часу і правильної самоорганізації. Бездушність часом полягає якраз у тому, щоби беземоційно споглядати буденне зло.
Наталіна Губко
Хлопці, я бачу, що вам моя позиція є далекою. Ви по своєму праві. Я не хочу породжувати тут словесні баталі, хоча, повірте, є що сказати, та навіщо?.. зараз головне, щоб від наших позицій була видима користь.
Святослав Вишинський
Ви просто демонструєте такий же детермінізм, як і деякі опозиціонери. Тільки вони так ненавидять владу, що готові й далі голосувати за будь-яку, лиш би опозицію — а Ви так не любите опозицію, що готові миритись із владою, яка вже є. Обидва шляхи є втечею від майбутнього.
Наталіна Губко
а яким шляхом підете Ви?
Святослав Вишинський
Ми або знайдемо третій вихід, або не підемо нікуди взагалі.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте