"Швидка" не швидка, а "Путин был прав"

Уночі стало погано. У мене проблеми з серцем. Викликати «швидку» не хотіла, бо вже був неприємний досвід. Та коли стало зовсім погано, таки довелося. Одна сусідка пішла на вахту чекати на «швидку», інша залишилася зі мною. За цей час я встигла полежати, посидіти, зробити якісь вправи, щоб легше було дихати і навіть послухати історії з дитинства (з медицини ж вчили, що треба в першу чергу заспокоїти хворого). І ось нарешті через 40 хвилин приїхала «швидка». Ще якийсь час мені довелося чекати, доки лікарі піднімуться на четвертий поверх і нарешті допомога тут. Зустріла лікарка мене зі словами: «У тебя совесть есть? Ты не могла спуститься на первый этаж? У нас даже больные с инфарктом спускаются. Почему это мы должны к тебе подниматься?» А далі просто епічна фраза: «Путин был прав! Совести у вас нет». (Цікаво, у кого «у вас»?) Тут моя найтерплячіша сусідка вже не витримала і зауважила, що вони ж 40 хвилин їхали. За словами лікарки ми вказали неправильну адресу. «Я ещё подниму архивы и посмотрю, как вы адрес называли.» Уже потім мені розповіли, що зі «швидкої» телефонували тричі, вони все ніяк не могли зрозуміти, куди ж їм, бідненьким, сонним їхати. І це при тому, що студентських гуртожитків тут шість! Як можна не знати, де знаходиться студмістечко? А від лікарні їхати сюди не більше п’яти хвилин. Впродовж наступних кількох хвилин мені довелося слухати, яка я безсовісна, що люди з моїм діагнозом живуть дуже довго, що я їх розбудила серед ночі, а вони хочуть спати, що я погано вчинила, що розбудила своїх сусідок (хоч вони і не спали насправді) і звинуватила мене у всіх смертних гріхах. У гуртожитку живе дуже багато студентів, але лікарка вирішила, що всі дівчата, яким хоч колись було погано, це я. «Я её знаю. Она уже не первый раз так делает. Ничего у неё нет. Нет же интеллекта!» (Це при тому, що я викликала «швидку» в гуртожиток другий раз за три роки. Але яка різниця? Їй видніше, що зі мною і який у мене діагноз, навіть ще не обстеживши мене. Навіщо було взагалі приїжджати? Поставила б діагноз по телефону: «Нєт інтєлєкта».

Я не знаю, навіщо я взагалі звернулася за допомогою до медиків. Можна ж було потерпіти до ранку, може, мені б стало краще. Коли я лежала в ліжку і слухала все це, мені хотілося лише, щоб біль нарешті минув і щоб лікарка перестала кричати. Я багато чого бачила в житті, але це вже занадто. І це нова країна? У той час, коли на Майдані лікарі цілодобово рятували життя, коли молода дівчина-медик ледь не померла від кулі снайпера… Мабуть, ці люди давали різні клятви. Але ж це Україна. Welcome to hell!

30 коментарів

Галина Маслак
Цієї ночі студентки факультету іноземних мов пройшли майстер-клас «Як зробити три уколи за пару секунд». Недавно на парах вчили, як правильно робити ін'єкції. Але в медичному такого не вчать. Вводити магнезію повільно? Нєт, не слышал.
Ilona Aleschenko
І сміх, і гріх… але і такий досвід треба отримати)
і ти не вказала «адекватну» реакцію вахти на це все)
Галина Маслак
З вахтою ти спілкувалася. Взагалі я дуже вдячна і вам, і вахтерші.
Святослав Вишинський
Керівник департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА — Оксана Андрієць. Спрямувати їй скаргу. Звернутись до ЗМІ — найкраще до телебачення (ТВА, ТРК «Чернівці», «Чернівецький промінь»). Заручитись підтримкою громадських активістів — наприклад, ГО «Захист».

Департамент охорони здоров'я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА
Директор — т. 55-32-58
Адреса: 58010, м. Чернівці, вул. Грушевського, 1
e-mail: office@guoz.cv.ua

«Гаряча лінія» департаменту охорони здоров'я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА — (0372) 52-32-69 (працює цілодобово, без вихідних)
Останній раз відредаговано
Галина Маслак
У якій формі найкраще подати скаргу? І як дізнатися ім'я тієї лікарки?
Святослав Вишинський
Проконсультуватись із головою ГО «Захист» Богданом Бойком — він краще знається на формальних процедурах. Ім'я лікаря може і повинна з'ясувати установа — кожен виклик фіксується, є чергові зміни лікарів, їхні імена записані у відповідних службових журналах. Це одне з питань, по якому варто скаржитись: знайти, з'ясувати і покарати винного. ЗМІ і ГО можуть простимулювати і проконтролювати перебіг справи і результат.
Alex Kotsyk
Галинка, дозволь мені дати тобі пораду. Скаргу ти звичайно напиши, але те що «мед персонал» виконав, не вкладається ні в які рамки. Я вважаю, що тобі потрібно взяти своїх знайомих, сусідок, друзів, однодумців і цивілізовано прийти під департамент охорони здоровя чернівецької ОДА. Там можете висловити свій цивілізований протест, так би мовити свою думку. Я думаю що 10 людей ти зібрати точно зможеш, цього буде достатньо для реакції, повір. Людей вони бояться найбільше, а тим більше тих хто прагне змін. Можеш звернутись до гром організації, мають допомогти.
п.с. був би я в Чернівцях, з радістю допоміг би тобі це зробити, але на жаль я зараз не там.
Захар Подкидишев
Прочитал пост, и несколько моментов мне непонятны. В связи с чем два простых вопроса госпоже Маслак:
1. Какой сердечной болезнью вы страдаете (если это секрет, конечно)?
2. Помимо выплёскивания желчи по поводу Путина и вашего интеллекта, оказывала ли вам доктор «Скорой» хоть какую-то медицинскую помощь?
Галина Маслак
1. Хронічний міокардит. З першого курсу (з осені 2011). Зазвичай не викликаю швидку, бо болить часто. Але цього разу було важко дихати. Страшно стало.
2. Там було три лікарі. Кричала лише одна, інші нічого не казали, просто виконували свою роботу. Поміряли тиск, зробили кардіограму, зробили ін'єкції.
Ігор Гамаль
На жаль, такі люди не є виключенням в нашій країні:
Галина Маслак
Коли з ними станеться щось подібне, їм вже не буде так весело. А я вірю, що все зло обов'язково до нас повертається.
Галина Маслак
Написала лист-звернення до ЧОГО «Захист». Сьогодні разом з Богданом Бойком подали звернення до департаменту охорони здоров'я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА. Обіцяли розібратися.
Наталіна Губко
Мене з роботи забирали з непритомного стану теж хвилин 30))) Правда хоч поводилися коректно… жизнь-боль. А стосовно реакції русскіх, то як казала Ліна — у кожної нації своя хвороба, у Росії-невиліковна — їм вже і швидка не допоможе...((
Галина Маслак
Так у тому то й справа, що це ж Україна, а не Росія. Думаю, що лікарка теж громадянка України. Що це за поділ на «вас» і «нас»? Хоче в Росію — ніхто ж її не тримає. Та і яке мені взагалі діло до її політичних поглядів? Я не для цього «швидку» викликала.
Сергій Воронцов
Не в тему, может. Но бытовой совет. Галина, попробуйте заниматься дыхательной гимнастикой цигун, или дых. гимнастикой Бутейко, что проще, но без фанатизма. Это очень помогает при подобных хворях. И ходите больше пешком по парку. Это ненормально в таком возрасте вызывать Скорую. Это лучшее, что можете сделать. Оптимизма прибавится втрое. И поменьше думайте о странненьких врачах.
Останній раз відредаговано
Галина Маслак
Дякую за пораду. Спробую.
Сергій Воронцов
К слову заявление " у нас с инфарктами ходят" для врача в высшей степени странное, я лежал в кардио и видел, что первое что делают при малейшем подозрении — это ложат людей и просят не шевелиться вообще. это азбука там
Галина Дичковська
З точки зору психосоматики будь-які проблеми з серцем — проблеми ЛЮБОВІ. До себе-жінки, до чоловіка, до… своєї любові до чоловіка.
Дозволити СОБІ ЛЮБИТИ.
Дозволити СЕБЕ ЛЮБИТИ.
Дозволити ЛЮБОВІ БУТИ…
Як кажуть закарпатчики: любіте ме…
Галина Маслак
Звісно, це проблема любові. Немає любові — немає проблем. Тому "Дозволити СОБІ ЛЮБИТИ".
Елена Огородова
Выводы у Вас неправильные.
Адам Чесноков
Галинко, хочу дати Вам поради з езотеричної точки зору. Не знаю чи Ви будете прислухатися до цих порад, але, думаю, хоч настрій Вам підніму.
Дивився я на вашу космограму на момент народження. У Вас Сонце у Близнятах пошкоджене Сатурном. Ще Місяць у з’єднанні з Сонцем і в квадратурі з Сатурном. Такі аспекти послаблюють Сонце і Місяць, який у карті кожної жінки має важливе значення і має відношення до жіночого здоров’я. В медичні астрології за Серце відповідає знак Лева і Сонце. А Сонце у Вас пошкоджене квадратурою Сатурна. Знак Близнят, в якому перебуває Сонце, в медичні астрології символізує органи дихання. Опис того, що Вам важко дихати і болить серце відповідає саме цьому розміщенню Сонця в Близнятах в квадратурі з Сатурном у космограмі.
Вам потрібно підсилювати своє Сонце. Тобто Вам потрібно не боятися бути у центрі уваги, розвивати свою свідомість, проявляти свою індивідуальність, займатися спортом, любити ігри й розваги. Почувайте себе дівчиною-левицею. Вважаю добре, що Ви пишете тут на «Вкурсіком». Бажано таким людям, як Ви, носити золоті прикраси. В астрології Сонце, серце і золото відносяться до однієї енергії. Золотий ланцюжок чи перстень буде підсилювати Вашу ауру. Ще належить до енергетики Сонця янтар, алмаз, сардонікс, геліотроп, хризоліт. Звірі, які символізують Сонце і Вам підходять: лев, олень, лебідь, півень, скарабей, світлячки. Рослини: звіробій, календула, тюльпан, чистотіл, шафран. Відноситься до Сонця оливки, апельсини, виноград, кукурудза. Потрібно такі плоди і трави споживати. Погоджуюся з пані Галиною Дичковською, що любов має значне відношення до серця. Так, в астрології любов, серце і Сонце символізують одну енергію. Таким людям, як Ви, потрібно відчуття, що Вас оточуючі люблять. Будьте у центі уваги, більше впевненості, любіть себе і не бійтеся любити. Ми Вас любимо. Нехай усе буде добре.
Галина Маслак
Дякую. Цікаво. І приємно, що мене люблять, хай навіть якісь містичні «ми»:)

«Вам потрібно підсилювати своє Сонце. Тобто Вам потрібно не боятися бути у центрі уваги, розвивати свою свідомість, проявляти свою індивідуальність, займатися спортом, любити ігри й розваги. Почувайте себе дівчиною-левицею.» Ви ж розумієте, що я не можу адекватно реагувати на ці слова? Особливо про левицю. Зате настрій дуже підняло:)
Галина Маслак
Сьогодні зранку на Університетській бачила, як чоловіку стало погано. Він різко впав, з'явилися судоми і піна з рота. Одразу ж вирішила, що це напад епілепсії. Я уявлення не маю, що робити в таких випадках. Викликала «швидку». Мене тричі перепитали, чи чоловік не п'яний. Мабуть, до п'яних інші вимоги… Повз проходили люди, які час від часу зупинялися і питали, що сталося.
— А ти його знаєш?
— Ні.
— А чому ти тут стоїш?
— Чекаю на «швидку».
— Аааа. Ясно.
Через пару хвилин зупинився якийсь міліціонер. Попросив у офіціанток з «Сан Ремо» води і сухих серветок та вмив хворого. Перехожі чомусь думали, що це серцевий напад і пропонували якісь краплі, спрей… Вперто намагалися з'ясувати, що в чоловіка болить. Він нічого не відповідав. Увесь цей час я рахувала хвилини, доки приїде «швидка». Я ніби і розуміла, що такі напади у епілептиків часто трапляються і скоро минають, але раптом подумала, що лікарі не встигнуть. Я ж могла і помилятися з діагнозом. Я за себе так ніколи не боялася. Мабуть, добре, що я покинула медичний. Яким би я була лікарем? Я ж абсолютно розгубилася і не знала, чим допомогти.
Ще через кілька хвилин міліціонер сказав, що йому треба на роботу, він уже і так запізнюється…
— Сонце, ти ж побудеш з ним? Мені треба їхати. (Він чомусь постійно називав мене «сонцем».)
8:38. Приїхала «швидка». Ці 15 хвилин були для мене вічністю. За цей час напад минув і медична допомога не дуже була й потрібна. Хотіли відвезти його додому (якась жінка сказала адресу), але він дав зрозуміти, що вдома нікого немає.
-А жінка? А діти? Де твої діти? Чому вони не вдома? Де діти питаю? Ти глухий?
Вирішили відвезти в лікарню. Чоловік опирався. Його таки впихнули в машину.
— Не кричіть на нього, будь ласка. Йому ж і так погано,- сказала молода дівчина-офіціантка. Було видно, що їй дуже жаль його.
Мимоволі подумала, що одна з лікарів дуже нагадує ту, яка приїжджала на виклик до мене. Можливо, здалося.
Потім офіціантка почала мені дякувати. Чужа людина, яка не знає цього чоловіка, дякувала мені за те, що я була поряд. А кількома хвилинами раніше мене питали, чому я там стою…

Переживань зранку було забагато. І висновків теж. Люди настільки полярні… так сильно відрізняються… Для себе вирішила, що обов'язково треба після свят піти на заняття першої медичної допомоги. Я покинула медичний інститут, зараз вивчаю «Основи медичних знань» в університеті… Мабуть, від долі не втечеш. Треба таки навчитися. Може, є якесь вище призначення, ніж вчити Аракіна?

P.S. Вдома прочитала, що «епілептичні припадки відбуваються з порушеннями сприйняття, емоційного стану і супроводжуються страхом. Найчастіше після закінчення нападу хворий абсолютно не пам'ятає, що з ним тільки що відбувалося. В цьому випадку не втручайтеся в дії хворого. Не робіть взагалі нічого, не спілкуйтеся з ним, лише постарайтеся мовчки захистити від ймовірної можливості нанесення собі реальної шкоди.» Мовчки. Не треба було кричати. Може, він зовсім не «глухий»?
Останній раз відредаговано
Святослав Вишинський
Заслуговує публікації в якості окремого допису.
Галина Маслак
Якщо модератор так вважає, то на здоров'я.
Богдан Бойко
Отримали таку відповідь на наше звернення:
Галина Маслак
Я таки хочу прослухати той запис, де вказано, що адресу називали неточно. Як же вони слухали запис, якщо «звернення надійшло від Маслак Галини Сергіївни», а швидку викликала вахтер, не вказуючи взагалі ім'я. З бригади швидкої пару разів телефонували, щоб уточнити адресу, хоча викликали на вул. Стасюка 4 А, 4-й гуртожиток. Куди вже точніше? А кімнату взагалі під час виклику в гуртожиток не вказують. Є різниця в часі з моменту виклику (40 хв) і з моменту, коли вони нарешті зрозуміли, куди їхати (20 хв).
У листі жодної згадки про причину нашого звернення.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте