Про страх, людяність і полярність людей

Сьогодні зранку на Університетській бачила, як чоловіку стало погано. Він різко впав, з'явилися судоми і піна з рота. Одразу ж вирішила, що це напад епілепсії. Я уявлення не маю, що робити в таких випадках. Викликала «швидку». Мене тричі перепитали, чи чоловік не п'яний. Мабуть, до п'яних інші вимоги… Повз проходили люди, які час від часу зупинялися і питали, що сталося. 
— А ти його знаєш?
— Ні.
— А чому ти тут стоїш?
— Чекаю на «швидку».
— Аааа. Ясно.

Через пару хвилин зупинився якийсь міліціонер. Попросив у офіціанток з «Сан Ремо» води і сухих серветок та вмив хворого. Перехожі чомусь думали, що це серцевий напад і пропонували якісь краплі, спрей… Вперто намагалися з'ясувати, що в чоловіка болить. Він нічого не відповідав. Увесь цей час я рахувала хвилини, доки приїде «швидка». Я ніби і розуміла, що такі напади у епілептиків часто трапляються і скоро минають, але раптом подумала, що лікарі не встигнуть. Я ж могла і помилятися з діагнозом. Я за себе так ніколи не боялася. Мабуть, добре, що я покинула медичний. Яким би я була лікарем? Я ж абсолютно розгубилася і не знала, чим допомогти. 

Ще через кілька хвилин міліціонер сказав, що йому треба на роботу, він уже і так запізнюється… 
— Сонце, ти ж побудеш з ним? Мені треба їхати. (Він чомусь постійно називав мене «сонцем».)
8:38. Приїхала «швидка». Ці 15 хвилин були для мене вічністю. За цей час напад минув і медична допомога не дуже була й потрібна. Хотіли відвезти його додому (якась жінка сказала адресу), але він дав зрозуміти, що вдома нікого немає.
— А жінка? А діти? Де твої діти? Чому вони не вдома? Де діти питаю? Ти глухий?
Вирішили відвезти в лікарню. Чоловік опирався. Його таки впихнули в машину.
— Не кричіть на нього, будь ласка. Йому ж і так погано, — сказала молода дівчина-офіціантка. Було видно, що їй дуже жаль його.
Мимоволі подумала, що одна з лікарів дуже нагадує ту, яка приїжджала на виклик до мене. Можливо, здалося.
Потім офіціантка почала мені дякувати. Чужа людина, яка не знає цього чоловіка, дякувала мені за те, що я була поряд. А кількома хвилинами раніше мене питали, чому я там стою…

Переживань зранку було забагато. І висновків теж. Люди настільки полярні… так сильно відрізняються… Для себе вирішила, що обов'язково треба після свят піти на заняття першої медичної допомоги. Я покинула медичний інститут, зараз вивчаю «Основи медичних знань» в університеті… Мабуть, від долі не втечеш. Треба таки навчитися. Може, є якесь вище призначення, ніж вчити Аракіна?

P.S. Вдома прочитала, що «епілептичні припадки відбуваються з порушеннями сприйняття, емоційного стану і супроводжуються страхом. Найчастіше після закінчення нападу хворий абсолютно не пам'ятає, що з ним тільки що відбувалося. В цьому випадку не втручайтеся в дії хворого. Не робіть взагалі нічого, не спілкуйтеся з ним, лише постарайтеся мовчки захистити від ймовірної можливості нанесення собі реальної шкоди.» Мовчки. Не треба було кричати. Може, він зовсім не «глухий»?

7 коментарів

Максим Пансик
Галинко, в наші медзаклади тобі дорога замовлена…
Галина Маслак
Звучить, як погроза.
Максим Пансик
Якби ж погроза — констатація факту.
Адамчук Ярослав
насправді читаю такі речі і розумію, що для мене це не новина. Я сам маю проблеми зі здоров'ям і періодично проходжу обстежування, ну і що сказати, вони чим рік тим гірше. Старі лікарі вимагають неможливого і для них «повага до людей» хоч на роботі напевно табу. А молоді відправляють по різні довідки і постійно стараються затягнути час, бо вони сильно зайняті «робота з чаєм» Сподіваюсь, що я в своєму житті буду бачити кращих лікарів ніж в минулому. А люди вони дійсно різні, хтось може посміятись, а хтось віддасть все, щоб врятувати життя
Останній раз відредаговано
Галина Маслак
«А молоді відправляють по різні довідки...» Це не їхня вина, а порядок, затверджений МОЗ України. Я це зрозуміла минулого четверга на зустрічі людей з обмеженими фізичними можливостями з Департаментом охорони здоров'я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА. Деякі проблеми можна вирішити лише «зверху». А от бути Людиною — індивідуальний вибір.
Галина Маслак
P.S. Я пишу про конкретні ситуації, які сталися зі мною. Про неприємні випадки. Але є і хороші лікарі. Кардіолог в Міській студентській поліклініці №5 лікує мене вже три роки і завжди добре до мене ставиться. Навіть телефонувала мені, коли довідки чи результати аналізів були готові, що взагалі не входить в її обов'язки. У Сумах знаю деяких хороших лікарів. А новий начальник управління охорони здоров’я Сумської ОДА Сергій Бутенко — дуже хороша людина і чудовий спеціаліст. Знаю його особисто і неймовірно рада і за нього, і за Сумщину.
Адамчук Ярослав
Ну так звісно є хороші, я ж не поставив клеймо геть на всіх. Але відправляють не завжди через наказ, я особисто перевірив на собі)))
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте