Казнить нельзя поМИЛОвать

З шаленим курсом валют зросли і ціни на ліки. Хворіти стає все дорожче, тому профілактика захворювань і підтримання здорового способу життя стають актуальними питаннями сьогодення. У чернівецьких загальноосвітніх навчальних закладах з 26 лютого по 6 березня оголошено карантин, а ЗМІ розповідають про все нові випадки захворювань і небезпечні інфекції, які щодня чатують на людей.

Але адміністрацію Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича не лякають жодні віруси і бактерії. Тут настільки впевнені у міцному здоров'ї працівників і студентів, що нехтують навіть основними вимогами до забезпечення санітарно-гігієнічного благополуччя в установі. У жодному туалеті в 5 і 6 корпусах ЧНУ немає мила. А інші студенти скаржаться на таку ж ситуацію в 1 і 9 корпусах.



Студентська профспілка 2 березня звернулася з цим питанням до проректора. Як бачите, грошей на мило в казначействі університету не передбачено. Куди в умовах кризи така розкіш? Якщо центральний корпус ще має якісь привілеї, то інші корпуси можуть забути про мило назавжди. Між іншим, я неодноразово була свідком обурення туристів з цієї ситуації, коли після відвідування екскурсії і прогулянок по території резиденції вони раптом заходили всередину.

Подібні питання входять до компетенції державних органів з нагляду та контролю охорони праці на підприємствах, установах та організаціях, у т.ч. і Генеральної Прокуратури України. У статті 7 розділу 2 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» вказано, що підприємства, установи і організації зобов'язані «відшкодовувати у встановленому порядку працівникам і громадянам шкоду, завдану їх здоров'ю внаслідок порушення санітарного законодавства». Цікаво, як це діє на місцях.

Чому такий відомий університет, окраса міста, зовсім не турбується про свою репутацію, дотримання законодавства і підвищення рівня освіти, умов навчання, умов проживання в гуртожитках? Як довго рейтинг ЧНУ триматиметься лише завдяки будівлі, спорудженій аж у ХІХ столітті, до якої теперішня адміністрація не має жодного відношення?

17 коментарів

Святослав Вишинський
Можливо, для закупки мила університету необхідний транш із Києва. І я не жартую. В цій державі ж децентралізація і все таке.
Михайло Шморгун
Галя молодець!
Святослав Вишинський
Напис на пам'ятній дошці:

«Колись у цій будівлі мешкала відома активістка, блогер і борець за академічні права чернівецького студентства Галина Маслак, відома як Просто Галинка. Саме в цьому гуртожитку на пам'ять про славні роки, проведені в ЧНУ, запалала „Искра“ першої незалежної профспілки факультету іноземних мов „Fight Club“, що з часом задиміла організованим рухом за людську гідність, натруджені руки і невиспачені очі робітничо-селянських студентських мас. Усе починалося з мила».
Останній раз відредаговано
Михайло Шморгун
Я думаю, що Галя молодець. Боротися треба не за мир у всьому Світі, а за свої маленькі шкурнячки. Ізза того, що у нас є такі «незадоволені» (в хорошому розумінні) ми маємо два Майдану і є країною де Свобода не є пустим звуком, а є цінністю.
Короче ізза таких Галинок Україна не Росія. Субєктивно
Святослав Вишинський
Дивлюсь репортаж телеканалу «Чернівецький промінь» із сьогоднішнього пікетування ЧНУ студентами. Без жартів, це прогрес. Неочікуваний. Активістки Анастасія Гросу та Наталія Шадна з географічного факультету увійдуть в історію буковинського протестного руху. Це якісно новий рівень студентської самоорганізації.

Галина Маслак
Наталія Шадна допомогла мені написати запит щодо забезпечення навчальних корпусів ЧНУ засобами гігієни. У п'ятницю відправила. Чекаємо на відповідь.

Святослав Вишинський
Проте журналіст Захар Подкидишев переконаний, що студентська акція може бути політичним замовленням та інспірована якщо не громадською активісткою Надією Бабинською, то — навіть страшно уявити ким саме.
Галина Маслак
Про відміну обмеження відвідування гуртожитків — хороша ідея. Я не довіряю іншим студентам ЧНУ своє життя і своє майно лише тому, що ми навчаємося в одному університеті. Охоронець у гуртожитку (гарний і сильний) і звичайний режим відвідування мене влаштували б значно більше. Я бачила таке в гуртожитках Сум і Тернополя. Чи в ЧНУ знову немає грошей? → Відкритість фінансів ЧНУ (і охоронця мені).
Наталія Ільків
Відео видалено. Де можна його переглянути?
Наталія Ільків
Галя молодець. Так тримати!!! «Смотрящие», тобто помічники ректора, різні там — Ігорі Фодчуки і таке подібне… возять у Міністерство освіти величезні мішки з презентами, а в альма-матері немає за що купити мило. Ганьба всім господарникам ЧНУ!!! Невже завгоспи не можуть хоть це проконтролювати? Коли я навчалася у ЧНУ теж не було мила, батареї були вічно холодні і ми сиділи по-півдня у верхньому одязі. У ректорський парк нас заганяли тільки прибирати, гуляти там студентам заборонено. Боротися за свої права необхідно всім студентам! Разом ви сила!
Не знаю, наскільки незалежна спільнота у ФБ — Навчання без хабарів. Зазвичай, такі SOS впровадження організовуює сама адміністрація, щоб показати видимість демократії, прозорості.
Святослав Вишинський
Парк Резиденції не називається «ректорським». І гуляти студентам у ньому можна щонайменше з 2009 р. — хоча раніше справді було заборонено. А зараз — навіть іноді можна. Дозована свобода.
Наталія Ільків
Дякую за інфо. Приїду в Чернівці-піду гуляти.
Галина Маслак
Станом на сьогодні в 6 корпусі мила нема, на II поверсі 5 корпусу нема, а на I поверсі був отакий сюрприз… Я півгодини не могла перестати сміятися. Дуже сподіваюся, що це хтось зі студентів забув, бо цей нещасний шматочок мила без мильнички виглядає так самотньо… Чи це подарунок від комендантів? Як бачите, мило є. Усе, згортаємо свою кампанію:)

Наталіна Губко
Ой, Галинко, я так тобою пишаюся… твоїми маленькими великими справами)))
Галина Маслак
Дякую, але поки що нема, чим пишатися. Проте колись обов'язково буде.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте