Пожар закончился

Скоро літо, отже, незабаром настане весільний бум і прекрасні випускниці факультету іноземних мов викладуть в соцмережі фото у весільних сукнях. Весілля переслідують мене всюди: від невинних розмов знайомих до безкінечних весільних фотосесій в резиденції. Доки я сьогодні сиділа в «Literatur Cafe» і думала про секуляризацію суспільства в Латинській Америці, весілля знайшло мене і там — заклопотані молодята прийшли зробити гарні фото. А коли в моєму улюбленому серіалі герої нарешті поцілувалися (не минуло і шести сезонів), і, очевидно, скоро одружаться, я зрозуміла, що це знак з небес і пора нарешті щось про це написати.

Чому ж люди одружуються? Коли мені було шість, я вважала, що для того, щоб кохати один одного все життя і бути разом в горі і радості (чи що там кажуть у фільмах). У своїх через-тиждень-двадцять-два я все ще думаю так само. Шлюб – це святість. У моєму ідеальному світі люди зв’язують себе вузами Гіменея, щоб ніколи більше не розлучатися. Як же сильно потрібно любити когось у такому разі? Раптом ваш коханий(-а) втратить роботу/потовстіє/потрапить в автокатастрофу/сяде за ґрати/захворіє на рак? Раптом вам стане нудно і захочеться нових вражень, а навколо так багато спокус? Раптом ваш партнер отримає роботу в Зімбабве і покличе вас з собою (чи не покличе)? Чи витримає ваш шлюб такі випробування?

Я довго думала, чому ж люди йдуть на такий серйозний крок. Мабуть, причина саме в страху втратити дорогу вам людину. Шлюб – це певна гарантія (хоч і доволі сумнівна), що ви завжди будете разом, адже належите один одному. Усім потрібно хоч трохи стабільності, особливо у таких складних речах, як любов.

У день весілля молодята мають безкінечно довго цілуватися, триматися за руки, шепотіти на вушко слова любові і тремтіти від щастя і від страху одночасно. Цілком нормально боятися, плакати, стрибати від радості, божеволіти і робити дурниці, але як можна з холодним розумом міркувати, чи гарно ви вийдете на фото, що там подарували сусіди, де посадити колишніх однокласників і що буде на вечерю? Це ж ваш день, а не родичів/друзів/колег/працівників_ресторану. Проведіть його вдвох.

Цікаво, про що мріють заміжні жінки? Дівчата часто думають про весілля чи уявляють, яким же буде майбутній чоловік. Про що мріяти, коли вже знаєш, з ким проведеш життя? Бачити людину щодня, миритися з усіма недоліками, забувати образи і бути вірним. Не набридає? Без штампу в паспорті усе дещо простіше: завжди є шлях відступу. Є ж інші хороші люди навколо, які цінують і люблять тебе більше, навіщо триматися за стосунки? У тебе ж ще все попереду. У шлюбі все інакше: проблеми треба вирішувати, а зламані речі ремонтувати. Я до такого не готова, а коли сниться весілля, завжди прокидаюся в сльозах.

3 коментарі

Таміла Кошман
Шлюб — це не лише фотографії у соц. мережах, весільна сукня та «медовий місяць». Люди йдуть на цей крок, щоб не лише бути впевненим, що він/вона нікуди не дінеться, а щоб вічно бути у найважчих і найрадісніших моментах разом. Більшість думає, що після весілля настає період битовухи і з часом молодятам набридає сімейне життя. Але це не так, якщо по-справжньому кохаєш людину. Шлюб — це злиття двох половинок в одне ціле. Коли пара зустрічається без особливих зобов'язань ( знаючи наперед, що вони ніколи не стануть на шлях вічності ), то навіщо взагалі такі стосунки? Бути до кінця днів поруч з коханою людиною — це найбільший дар і найбільше щастя! ІМХО
Галина Маслак
Ми з тобою занадто наївні і нам обом не вистачає трохи практичності і здорового цинізму. Старші люди, особливо жінки, які вже прожили життя, постійно мені кажуть шукати хорошого хазяйновитого хлопця, який би добре заробляв, дбав про сім'ю і в усьому допомагав вдома. Після розлучення, з дітьми, яких ще треба виховати, без усякої підтримки вже не думаєш про романтику і любов і дивишся на речі по-іншому. Та і молодь одружується з зовсім інших причин. Моя колишня однокласниця вже встигла вийти заміж і розлучитися, поживши в шлюбі аж півроку. Дай Боже, щоб ми з тобою і через 30-40 років вірили в те, в що і зараз.
Галина Дичковська
В архетипічних площинах весілля часто ототожнюється із смертю.
Врешті, любов, шлюб, весілля, діти, секс… — доволі різні площини, які часто зводять до однієї…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте