Р.А.

Рома ніколи не був для мене Ромою. Завжди лише Атаманюком. Вперше я зустріла його в таборі, на «Січі». Мені було шістнадцять. І я завжди його боялася. Він був таким суворим, але завжди дуже справедливим. А якось ми їхали в Крути на День пам'яті і Атаманюк розповідав про навчання, про те, як вчить англійську, про сім'ю… Якось в лісі в новорічну ніч питав мене про Чернівці і чи тут гарно… Ми не були друзями, швидше товаришами. Я надзвичайно його поважала. Так сильно, наскільки це лише можливо. Відколи я в Чернівцях, не бачила його вже кілька років. З соцмереж дізналася, що він пішов воювати, як і багато моїх знайомих сумчан. Хвилювалися, допомагали, чим могли. А тут в Фейсбуці побачила фото, а лише потім підпис до нього: 

"Герої не вмирають!
Під Донецьким Аеропортом загинув наш побратим, чудовий хлопець, надійний друг — сумчанин Роман Атаманюк.
Він воював у 93 ОМБр, на їхню бойову позицію прилетіла ворожа міна, Роман загинув на місці, його напарник отримав тяжкі поранення.
Пам'ятаймо п'яту точку з декалогу українського націоналіста:
Пімсти смерть Великих Лицарів!
Героям Слава!"

Усе, що я знаю про цю людину, це що він був справедливим. Завжди. А ще принциповим і справді мужнім. Читаю коментарі під постом про його загибель і відчуваю, як усім болить. І мені болить. Сьогодні Суми у жалобі. Київ у жалобі. Його рідні, друзі і побратими у жалобі. Я не знала кращої людини, ніж Роман Атаманюк. Такі люди не мають помирати на війні. Не в двадцять п'ять. 

По-справжньому можна втратити когось лише тоді, коли він помер. А всі ці сварки і непорозуміння — то такі дурниці. Як мало в нас часу… ніхто навіть не знає, наскільки мало. Цінувати те, що є. Цінувати тих, хто є. Друже бунчужний, дякую за науку!

4 коментарі

Галина Дичковська
Це не тільки біль, це ще якийсь дикий абсурд…
Ну не має так бути… ну не так...І наче тямиш в цьому житті щось… І розумієш, що таки нічого не тямиш…
І в цьому всі релігії якось вмить стають теж теодіцейним абсурдом і не стає глузду сприйняти…
Не стає…
Ольга Коцур
Я колись на таборі назвала його Ромою. Він так суворо «Хто сказав?», я вилізла з палатки і кажу «Я». Він подивився і пробачив, бо не перший рік були знайомі. З Кожним днем все більше спогадів про нього приходить в голову. і про всі не напишеш…
Галина Маслак
У мене вся стрічка новин в ФБ і ВК повна спогадів друзів про Атаманюка. Стільки всього чудового про нього дізнаюся тепер щодня. Дуже жаль, що я не знала його так добре. Ще раз переконуюся, що цінувати тих, хто є, потрібно вже. Багато чого переосмислила після смерті Романа і дивлюся на багато речей зовсім по-іншому.

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте