Не городская

Кажуть, що світ тісний. Дійсно, як багато буває спільних знайомих з зовсім незнайомою людиною, як часто зустрічаємо одних і тих же людей на заходах чи подіях, а іноді навіть люди за тисячі кілометрів стають близькими, коли раптом помічаєш у соцмережах, що у вас є mutual friends.

Кажуть, що це не світ тісний, а наше коло спілкування обмежене. Найкраще підтвердження цьому — чернівецький транспорт. Гадаєш, ніби знаєш, чим дихають, як живуть і про що думають Чернівці, наївно вважаючи, що твої кілька десятків друзів з «Фейсбук», продавці в магазинах, відвідувачі «Канапи», перехожі зі знайомих вуличок, пасажири в «п'ятірці» – це все місто, а потім сідаєш у незнайомий транспорт і поринаєш у дивний світ інших життів, інших людей, інших розмов. Надто багато чужинців, які так не схожі на тих, кого зустрічаєш кожного дня, і яких уже за звичкою ідентифікуєш, як «своїх». Ось я знову не знаю, де моя зупинка, чому «тридцять дев'ятий» зробив коло й аж потім привіз мене додому і чому в різних автобусах різні квитки. Куди їдуть усі ці люди, звідки в них стільки сумок, а чому на це вільне місце ніхто не сідає? Такі собі ін’єкції реальності й полікультурності, які слід робити внутрішньовенно, обов'язково — у маленьких дозах.

У транспорті намагаюся ні на кого не дивитися й не привертати до себе увагу. Один необережний погляд – і твій сусід збоку вже вважає, що ти хочеш чути про політику, його роботу чи дивитися фото його дітей. Вам пощастило, якщо це автобус. З поїздом усе складніше. Там ти у пастці. Навіть сон (чи хоч видимість сну) не рятує, коли о третій ночі до вагону заходить банда футболістів з криками: «О, тут є дівчина! Давайте розбудимо її і познайомимося». Тікати нікуди.

Цього разу я знала маршрут і приблизну кількість зупинок, яку треба проїхати до місця призначення. Швиденько зайняла вільне місце й крадькома розглядала симпатичного чоловіка з великими карими очима, що сидів поруч. Краєм вуха чула якісь крики водія і пасажира, розмови сусідів, сварки і скарги.

— Это Черновцы, детка… Это Буковина, привикай… И это ещё не час пик…

Якась жіночка зневажливо коментувала все, що відбувалося під час поїздки. Сторонній спостерігач міг би подумати, що години пік бувають лише в Чернівцях, чи що Чернівці навмисне вирішили завдати дискомфорту її супутниці. Яке підступне місто!

Та мою увагу привернула інша репліка, яка ще довго блукала в моїй голові.

— Думаешь, отучилась здесь всего год и уже городская?

Автобус вибухнув сміхом. А я раптом згадала, як деякі ентузіасти зовсім недавно пропонували заборонити студентам, що проживають у гуртожитку, голосувати на виборах.

Скільки часу потрібно прожити тут, щоб бути причетною до цього міста? Очевидно, прописки в паспорті вже недостатньо. Якщо так подумати, то скільки мешканців міста є справжніми чернівчанами? Почнеш дізнаватися більше про місцевих активістів, а той зі Сторожинця, той з Чернігівщини, той з-під Полтави… Та й чи має значення географія, якщо так сильно любиш Чернівці?

Місцеві мешканці так вороже сприймають чужинців, але не поспішають викреслювати з пам’яті й історії міста політиків, які надають перевагу столиці, а не провінційному містечку, і вчинки яких впливають на всю країну. Давно вже слід було б відректися від них і забути їхнє ім’я, а натомість – майже божественне поклоніння й небачена пиха. Ось школа, де Він вчився, ось пам’ятник, на відкритті якого Він був, ось зустріч з Ним, на якій студенти volens-nolens мають бути присутні, і «я готов целовать песок, по которому ты ходила».

Отак живеш у Чернівцях п'ятий рік, любиш це місто, радієш його успіхам і переймаєшся його проблемами, а воно й далі співає оди «блакитній крові» й ділить людей на своїх і чужих. Так можна я уже городская?

3 коментарі

Святослав Вишинський
Не так давно вся країна дивувалась, чому на Донбасі не спадає захоплення Віктором II. Але в кожному регіоні є свій власний «Янукович». «Тому що свій».
Сергій Воронцов
Ну сказал кто-то и сказал, что с того? Вообще отождествляться аж так с большими группами людей вредно. А уж принимать на свой счет какие-то общие слова.
коментар було видалено
Автор публікації заборонив додавати коментарі